Monday, December 7, 2009

Takut jugak hendak hidupakan WIND TUNNEL.dah hampir 2 tahun tak dijalankan....cuak jugak..



Suka ker tak suka wind tunnel hendak dihidupakan sebab student ada final projek..ada test pressure...ada lah projek dia orang...



Sebab saya cuak bukan apa unit pun saya rasa zaman Hang Tuah lagi kot...nie dtg dari USA..dah berumur..kalau orang dah tak larat....tapi apa-apa hal..sebenarnya unit dah banyak berjasa terutama kat student membuat ujian praktikal...air flow dan sebagainya..



Tengok fius guna zaman batu ..dulu fius buat tembak gajah lagi elok....nie dulu sekarang dah guna MCCB atau ACB..zaman sekarang..



Untuk projek nie ada 3 student 1 local dan 2 international ..tu salah seorang dari paksitan tengah geris utk motor tu..sebab dah lama tak jalan...selepas saya check semua kabel dan terminal semua ok...dan suruh dia orang buang semua habuk kadang-kadang ini yang menyebabkan..kecelakaan jadi langkah keselamatan diutamakan..



Control motor untuk kelajuan sampai angin betul kencang..ler..



Tadi tu control nie motor dia hanya digunakan untuk kawal kelajuan motor yang besar tu....



Tu ..yang warna merah tu bukan darah..air sirap jer..untuk membuat ujian tekanan..sebelum saya on wind tunnel tu....selepas saya on yang warna merah bergerak dan ada bacaan tersendiri...nie final projek dia orang nanti dia jawab dengan pensyarah ...tentang projek dia nie...saya hanya tolong on/hidupakan dan langkah keselamatan dia orang semasa membuat ujian ..



Kat test section nanti masukan equipment dan sambungkan hose-hose kecil ke wayar merah tadi dan lihat keputusan.... saya doakan semoga kepada 3 tadi student berjaya di final projek nie...selamat maju jaya....WIND TUNNEL UniKL MIAT..saya lupa nak ambil gambar selepas test..ok tak apa hari kahmis nie...lagi sekali test nanti saya ambil sebelum dan selepas ...Aviation dan F1 yang selalu gunakan wind tunnel.....

5 comments:

  1. yg merah cam bournelli tu namo dia manometer liquid
    nghe ngeh ngeh..klu tertelan konfirm cirit birit
    bape yerk speed dia persecond?
    yg ni subsonic ker low speed wind tunnnel?

    ReplyDelete
  2. ida..tadi along guna sirap jer....sebab budak-budak yang test....aku cuma jalankan wind tunnel

    ReplyDelete
  3. ahahhaha
    guna sirap meh?!!
    miahahhaha..
    bro..spedd dia bape bro?
    ade inverter dop?!!
    agak2 klu pasag kat suzuki or 12z..mahunya kencang perginya?!!
    aduyai..
    bila daha de ank ni..
    mmg pencen trus jdi rider ni...

    ReplyDelete
  4. ida saya dengan aizal pun angkat motor nie....kenapa x percaya....bawa pergi kelas malam..kat KL sebab tu beli....orang indo cakap jem bangat...

    ReplyDelete
  5. waw keren neh , ajarin bikin wind power yg sederhana donk buat rumahan...

    ReplyDelete

LinkWithin