Friday, March 30, 2012

Antara sebab SOLAT kita tidak memberi kesan kepada kita

Antara sebab SOLAT kita tidak memberi kesan kepada kita

1.tidak ikhlas
2.tidak memahami bacaan yang dibaca dalam SOLAT
3.lalai terhadap sembahyang
4.mengerjakan SOLAT dengan malas

Maksud firman Allah swt :

"Bahawasanya orang2 MUNAFIK itu menipu Allah sedangkan sebenarnya Allah yang menipu mereka. Apabila mereka bangun mendirikan sembahyang mereka bangun dengan keadaan malas, menunjuk2 kepada orang ramai, mereka tidak menyebut Allah kecuali sedikit sahaja".

(al-Nisa':142)

Monday, March 5, 2012

Duit kertas akan tiada nilai?

Saya tiada “crystal ball” untuk meramal masa depan. Tetapi saya gunakan tanda-tanda yang ada sekarang didepan mata dan tambah sedikit derang perencah sejarah dan logik akal (common sense), saya boleh agak kemana arah tuju kita.


Domino yang pertama dah jatuh, iaitu pada 2008 semasa credit bubble di US. Dan US dengan pantas mengawal kejatuhan itu dengan “bail out”, stimulus dan memanipulasi akaun “balance sheet” negara.

Domino yang kedua juga dah jatuh, 3 tahun lepas juga. Tetapi hari ini ianya sedang menunjukkan impak maksimanya. Greece sedang menjerut ekonomi global, dan saya jangkakan, kita semua akan terjerut sama.

Greece sudah tiada jalan pulang.


Kenapa ? Mereka dah bankrupt dengan hutang sebanyak $500 billion. Hutang mereka adalah lebih 150% dari pendapatan negara.

Macamana nak bayar ?

Kemudian, siapa yang sudi lagi nak pinjamkan wang kepada Greece, hutang sedia ada pun tak boleh bayar. Anda berani ?

Dan sebahagian besar hutang ini dipinjam dari kesatuan Eropah (Euro). Dan bila sejumlah besar ini tidak dapat dibayar balik, contohnya kepada Italy, macamana pula Italy pula nak bayar bil-bil bulananya ? Italy pun pinjam juga dari negara-negara lain.

Sebab itu ianya berjangkit. Begitu juga dengan Portugal, Spain dan Ireland.

Malangnya, Euro bukan seperti USA yang cetak wang sesuka hati. Euro ada Jerman, yang sudah masak dengan masalah ini di Perang Dunia Pertama dan Kedua. Jerman tahu apa akibatnya apabila hutang-hutang ini di “bail out” dengan mudah. Jerman akan berkeras untuk TIDAK mencipta kekayaan sekelip mata.

Euro akan tumbang


Saya jangkakan Greece terpaksa putuskan hubunganya denga Euro. Atau mungkin Euro itu sendiri musnah, pupus dari muka bumi.

Ini bermakna Euro tidak sah diperlakukan di Greece.

Bila tidak sah, rakyat Greece nak beli barang dan meniaga pakai apa ?

Matawang Greek Drachma sudah berbelas tahun pupus. Tempoh seminggu tidak cukup untuk menghasilkan matawang baru dan disalurkan kepada rakyat. Argentina semasa krisis matawang pada 1999, mengambil masa 3-4 tahun untuk pulih.

Sementara itu apa rakyat Greece nak gunakan sebagai matawang ?

Mereka ada beberapa pilihan.

1. Barter, kembali ke pangkal jalan. Gerakkan tulang 4 kerat utk hasilkan produk dan servis untuk ditukarkan dengan sepinggan nasi. Ini yang berlaku seperti di Argentina dan Zimbabwe.

2. Gunakan US Dollar sebagai matawang sementara. Kerana USD diterima dimana-mana.

3. Emas dan perak akan dijadikan sebagai medium pertukaran dan matawang.

Yang mana mereka akan pilih ?

Itu saya tidak pasti, terpulang kepada kebijaksanaan rakyat Greece. Pada pendapat saya pilihan ketiga (emas dan perak) mungkin sukar kerana berapa ramai yang menyimpan emas dan perak ?

Saya jangkakan mereka akan cederung kepada pilihan pertama dan kedua. Mereka akan meniaga dan menerima matawang USD sebagai medium pertukaran sementara.

Impak Globalisasi

Apabila ini berlaku, ditambah negara-negara lain turut masuk “ke longkang”, akan berlaku impak kepada suasana global.

Dan global bermaksud zaman Facebook, Twitter dan Youtube, dimana maklumat boleh disalurkan sejauh 5,000 km dalam sekelip mata.

Apa yang akan berlaku ?

1. Kejatuhan Euro akan menghantar mesej kuat keseluruh dunia bahawa matawang kertas ni boleh wujud dan musnah sekelip mata

2. Keperitan yang akan dilalui oleh rakyat Eropah boleh disampaikan sekelip mata keseluruh dunia, membuka mata kepada keadaan ekonomi semasa. Membuktikan bahawa sebenarnya kekayaan yang mereka ada selama ini hanyalah ilusi semata-mata.

3. US Dollar akan menjadi lebih kuat kerana permintaan tinggi kerana ianya matawang antarabangsa. Orang ramai akan takut untuk menyimpan matawang yang tidak terkenal.


4. ATAU, orang ramai mula sedar bahawa US Dollar juga adalah sekeping kertas sama seperti Euro. Orang ramai akan meninggalkan US Dollar dan beralih ke asset yang lebih selamat, atau matawang yang sebenar iaitu Emas dan Perak. Saya tidak boleh bayangkan bagaimana berbillion penduduk dunia akan berebut untuk cuba mendapatkan bahagian emas dan perak yang tinggal.

Saya minta maaf atas penulisan yang panjang ini. Saya harap ianya tidak sukar difahami. Tanya diri anda sendiri.

Kemana anda nak pergi bila RM dalam kocek anda itu tidak lagi bernilai ?

Lintah besar di perak...

Lintah terbesar di dunia

kejadian berlaku ketika banjir besar di negeri Perak..

Friday, March 2, 2012

Lawak Sammy

Famous quotes by the one and only Samy Velu ..



1. Samy Velu quoted on Pos Laju:-
" BESOH KIRIM, HARI INI JUGA SAMPAI "

2. On TV when trying to say he was ashamed, he said:-
"Ini prekara sangat memalukan saya dan kemaluan saya sangat-sangat la besar"

3. Samy said in a ceramah
"Kita akan bina satu jambatan wuntuk worang2 kampong di sini" Then one pakcik asked,
"Datuk,sini takde sungai, buat apa bina jambatan? and Samy gloriously replied ,
"Kalao takde sungai,kita bina sungai"


4. Samy's most favourite quote on the news for the decade is this:-
"Toll naik sikit,banyak marah saya.
You worang ingat semua ini toll saya punyer bapah punya kah!


5. Semasa krisis air:
" Semua worang diminta jangan membuang aiyerr..!"

6. Tentang masalah social:
"Worang2 muda sekarang banyak suka hisap dade.."

7. Semasa kempen derma darah di Sg.Siput:
"marilah kita semua menderma dare..."

8. Semasa memberi ucapan di pelbagai function:
"Selamat datang saudara-mara semua" (It should have been saudara-saudari)


9. During the height of the Al-Arqam saga, he said in a press conference ,
"Saya gumbira bahawa didapati tiada pemuda MIC terlibat dalam kes arqam"

10. At an opening ceremony for a new building:
"Mempersilakan Datin Paduka Rafidah Aziz naik dari pentas wuntuk membuka kain "

11. P.L.U.S. = " PUNGUT LEBIH UNTUK SAMY" that is why Samy can use the
PLUS helicopter whenever he wants to.


And of course the world's greatest joke...

12. "Kita akan bina roket pigi matahar i".....reporter responds..
"Tapi Dato, matahari terlalu panas untuk didekati"...Samy responds..
" Itu tade masalah....kita hantar waktu malam"....

Lawak lebuhraya



mcm2 ade :
Lebuhraya plg GAH - Lebuhraya GRAND saga.
Lebuhraya plg lembut - Lebuhraya SILK.
Lebuhraya paling KAYA - Lebuhraya ELITE.
Lebuhraya plg SEDAP - Lebuhraya LKSA ( laksa ).
Lebuhraya plg LAJU - Lebuhraya LEKAS.
Lebuhraya plg SEDIH - Lebuhraya DUKE.
Lebuhraya plg GEMBIRA - Lebuhraya SUKE ( tggu mase nk wat jer ni ).
Lebuhraya plg UNTUNG BERTAMBAH - Lebuhraya PLUS.
lebuhraya plg BAH - lebuhraya NPE -( New "Pantai" Hway).
Lebuhraya plg PANTAS- Lebuhraya SPRINT.
hahahhaah sekadar hiburan bsamae..

LinkWithin