Monday, July 18, 2011

KUIH CUCUR @ MEXICAN HAT @ KUIH CUCUR TOPI



Due to no cooking yesterday, today share special recipe. Amboi special resepi. Actually just my homemade kuih je .. it’s called kuih cucur or Mexican hat or kuih penaram. This is my favorite kuih ever, my dad always bought it during my childhood memories .. amat la suka kuih ni. Ingat dulu kalau saya pergi pasar pagi ke mesti belikan, tetapi ada juga kuih yang dibeli tu agak keras. Nape ya? Before, I have been looking for this recipe for a long time, but alhamdulillah I found this recipe . Thanks a lot to the owner of this recipe .. till now I made this kuih 3 times.. hehe and thanks god for the first trial I made this kuih, menjadi la kuihnya…. I was so happy that time … mesti la suka kalau apa yang kita masak menjadi kan. Siapa la yang tak suka... walaupun bahan2 nya senang je tak banyak. Tapi rupa2nya, kita kena tahu tip2 terlebih dahulu bila nak buat kuih ni ya ,,,, REMEMBER THAT.



For the tips, it’s so easy. Make sure, kesemua campuran tepung tu must be stirred well. Kacau elok2, kalau ada hand whisk lagi bagus kita kacau2 macam nak buat cekodok until no lumps, biar semua ketulan2 tepung tu tak ada dan biar kita kacau adunan tu sampai la dia likat dan nampak buih2nya tu … and then the bubbles tu masa kita tengah kacau tu dia dah mula nak keluar .. kacau,,, kacau,,,, kacau ,, lagi lama ya hehe.. so, now I knew the function of hand whisk. I love my hand whisk… kalau dulu sebelum ni kacau dengan sudu je .. dia lambat sikit …lagipun adunan tu makin lama makin berat bila dikacau dengan sudu. And the second tip, make sure the batter must be rested overnight. Ok punya mula buat adunan ni masa pukul 7 mlm dan goreng pada keesokannnya. Kan dah cakap kalau mana2 kuih kalau nak lagi gebu lagi lembut ,, perap lagi lama,,, lagi lama lagi sedap kuih tu.. believe it or not .. believe it ya .. hehe. Nanti tengok gambar ,, memang lembut berongga2 pulak tu …. Ok let’s we share this recipe


KUIH CUCUR @ MEXICAN HAT @ CUCUR TOPI
Prepared by : izani
http://www.emailduit.com/?a=12200
Bahan-bahan ( 10 biji )

* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan tepung beras
* 1/2 cawan gula pasir ( wani hanya guna gula pasir satu cawan je x guna gula merah ,, itu pun dah sedang elok manisnya )
* 1 cawan gula merah
* sedikit garam
* air (lbh krg 2 cawan)

Cara-cara

1. campurkan gula pasir dan gula merah bersama >< 2 cawan air.masak hingga mendidih.biarkan sejuk/suam.
2. tuangkan air gula tadi kedalam adunan tepung gandum dan tepung beras.tambahkan garam.Gaul ikut likat dan ditimbuk-timbuk hingga berbuih.
3. peram adunan td semalaman.
4. ambil sesenduk adunan dan digoreng dgn minyak yg secukupnya.





NOTA : kalau nak menghasilkan bibirnya yang seksi tu hehe, goreng dia agak lama sikit bila dah nampak golden kat tepinya tu, terus balikkan ya ...

HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING

No comments:

Post a Comment

LinkWithin