Monday, October 10, 2011

Jom Kongsi : Kenapa Gagal Waktu Temuduga?


tajuk hari ni : Kenapa Gagal Waktu Temuduga?

(abaikan pasal kelulusan dan kelayakan..
sebab, bila dah lulus dan lepas kelayakkan, baru dipanggil interview..kan kan kan? )

Antara soalan2 dan jawapan2 membunuh yg menyebabkan sesorang iti kena rejek :

1. Awak berasal dari selangor, tapi sini johor.. agak2, awak akan berhenti tak kalau dapat kerja kat selangor?

-> fuh.....ada yang lurus bendul..cakap "saya akan berhenti kalau dapat kerja kat selangor"..
aduh...ni temuduga la bang...

2. Berapa lama awak plan nak keje kat sini?
"saya nak amik pengalaman setahun dua, mungkin lepas tu saya akan cari kerja baru"

-> ish..ni pon satu haru...ingt, ini interview...
realiti lain, time interview lain..

3. sekiranya anda diterima bekerja di sini, awak sanggup OT?
"boleh tak kalau saya nak balik awal?"

-> aiyo...lagi sekali kena ingat, ini interview... ish ish ish..

4. kalau tengok kepada result awak, keputusan awak baik..
awak boleh sambung master or PHD ni..adakah awak merancang untuk sambung study?
"ya..saya akan sambung study jika dapat offer"

-> aduh...sapa berani nak amik kerja kalau jawab lagu ni?
ish ish ish...

yg ni pulak bukan pasal soal jawab..tapi sikap..
kalaupon kita ada kenal sorang dua panel temuduga tu, jangan terlalu bersifat terlebih kenal...
ada org yg selamba jek salam2 waktu nak kena interview tu..
sampai bos2 lain tanya : " kenal ke mamat ni ?"

peh....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin