Wednesday, August 18, 2010

Resepi Cendol...............



Selamat mencuba.......... nak sedap lagi + madu atau ice krim....ememememem
pasti terangkat punya......cedap..


Bahan-Bahan:
1 santan (dari 1 ½ biji kelapa) sedikit garam
Bahan Cendol 20 helai daun pandan } dikisar 500ml air } & ditapis sedikit pewarna hijau 1 camt. air kapur 150 g. tepung kacang hijau 1 camB. tepung beras 430 ml air Bahan Air Gula 300 g. gula melaka (dicincang) 100 g. gula pasir 250 ml air 2 helai daun pandan (disimpul)


Cara:
1. Campur air daun pandan, pewarna hijau, air kapur, tepung kacang hijau, tepung beras dan air hingga tidak bergentel.
2. Kacau di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
3. Sediakan semangkuk besar air sejuk. Letak acuan/tapisan cendol di atas mangkuk.
4. Tuangkan bancuhan yang sudah masak tadi kemudian tekan dengan senduk untuk mendapatkan bentuk cendol. Biar 15 minit sebelum dituskan dan disimpan di dalam peti sejuk. 5. Untuk membuat air gula. Jerang semua bahan hingga gula larut. Biar sejuk.
6. Untuk menghidangnya, letak cendol di dalam gelas, tambah kiub ais. Tuangkan santan bercampur garam dan air gula

6 comments:

  1. Sedap nyer menu cendol ni manis dan menggiurkan...

    ReplyDelete
  2. perkena time berbuka cedap.....tuan....jgn tengahari.....tak tahu...

    ReplyDelete
  3. alahaiii bulan-bulan puase ni

    ReplyDelete
  4. wau.. sedapnya..
    wat berbuka best nih

    ReplyDelete
  5. aduhai...cobaan btull tengok gambar tu

    ReplyDelete
  6. salam...hai hai...sorry tak dpt post kat shoutbox..shoutbox ai kena blocked, isk tensen tul....

    hadoiii terlioo tgk cendol tu...

    ReplyDelete

LinkWithin